Ovo je najčešće pitanje koje mi vlasnici postavljamo sami sebi. I uglavnom, kako bi osigurali raj za sutra – stvorimo ambijent da pakleno bude danas. Da li slučaj sa kavezom mora ovakvim scenarijom? Apsolutno ne!

Kada ugledaš čopor u prirodi kako se izležava i presijava na suncu, znaj da oni svi imaju svoj plan B – a to je neko tajno skrovište. To tajno skrovište im omogućava dubok odmor,  zaklon u slučaju vremenskih nepogoda, sigurno mesto gde se ženke štene… Pa i sam znaš kada se ženka šteni nabavlja se kotilica – (OGRAĐENI prostor) kako bi se obezbedio siguran ambijent za ženku i štence. Ograđeno – za psa predstavlja sigurno.

Pas se smatra zrelim tek sa navršenih 24 meseca. Kod sitnijih rasa to bude i ranije. Do tada je nezrelo derište koje traži nadzor. Ne postoji dresura koja će tvoje štene načiniti odgovornim u prilikama našeg odsustva. Čim nema nadzora pas kreće da istražuje sve što nije smeo dok smo bili pored njega. Tek kada postane zreo, dosada se potire spavanjem, a ne više istraživanjem.

Kada bi pitao dete, škola ili video igrice kući, sigurno bi izabralo ovo drugo. Međutim, bez obzira na njegovo mišljenje ono ipak završi u školi na časovima gde nema mrdanja i vrcave slobode jer je to za njegovo i opšte dobro. Kao i dete, pas bi se radije zabavio grickanjem nekog daljinskog, detaljnom analizom vaše kante za đubre, lizanjem štekera, grickanjem kablova, ili bi se dobro pozabavio nekim tepihom na kome je prepoznao neke znake trošnosti – njegova “dobronamernost” samo želi da se više ne premišljate oko kupovine novog.

Kavez za psa treba da predstavlja njegovu životnu školu koja će doneti samo dobro. Razne okolnosti mogu psa strpati u kavez: buđenje iz anestezije kod veterinara je u kavezu, let avionom se takođe obavlja u kavezu, čuvanje psa na pansionu bude u boksu ili kavezu, izložba pasa… Pas će ovo sve bezbolno podneti ako je kao štene naučen na boravak u njemu.

Kratke smernice:

  • Ti nisi neki mučitelj već se jako brineš za svoje štene kada je ono u kavezu. Brine te da ga ne udari struja, da ne pojede zvonce iz igračke, da se ne predozira lekovima, da ti ne pojede kuću.
  • Najbolji period za kavez je posle sadržaja (duža šetnja, igra). Umorno štene će brže sazpati.
  • Prva dva tri dana, samo hraniš štene u kavezu dok ne poveruje toj čudnoj napravi. Tek kada poveruje možeš početi sa zatvaranjem.
  • Najčešći razlog zašto mi kao vlasnici ne želimo našeg psa u kavez je to što ne možemo nas zamisliti u njemu. Štene koje je lepo uvedeno, kavez smatra svojom kućicom.
  • Šta radiš kada dete plače što  treba da ide u školu? Utešiš ga i odvedeš ga u školu. Šta radiš kada pas cvili što je završio u kavezu. Daš mu glodalicu, i ostaviš ga u kavezu.
  • Početak učenja na kavez uglavnom bude težak. Zapamti da pas ne cvili jer mu je teško u kavezu, već što više nije sa tobom na kauču. Baš tada moramo biti jaki i ostaviti psa u kavezu. To je naša investicija za dugoročan mir u kući.
  • Vršenje nužde u stanu možeš lako rešiti upotrebom kaveza. Pas je čista životinja (čast izuzecima) i neće želeti da vrši nuždu u kavezu. Pas to ipak radi u kavezu u periodu kada je baš štene (2-4 meseca).
  • Kavez je životna škola za psa.
  • Psa u kavezu više remete okolnosti izvan kaveza nego unutar. Naša empatija i prerano puštanje psa iz kaveza su glavni ometači.
  • Kada pas postane zreo, kavez slobodno možeš sklopiti jer ti najverovatnije više neće ni trebati. Ako zatreba, samo ga rasklopiš.