Ja ili pas - ko ide na dresuru?

Jul 08, 2022

"Da li možete vi da nam izdresirate psa, pošto mi nemamo vremena za to?"

Ovako započinje razgovor novopečeni vlasnik koji se nije informisao o projektu zvanom "život sa psom". Jedini pravičan odgovor svakog odgovornog trenera treba da glasi: "Kada nađete vremena, slobodno me ponovo kontaktirajte."

Pas je društvena životinja - životinja čopora. Na njegovo ponašanje direktan uticaj ima poredak koji je uspostavljen u okviru porodice kod koje taj pas odrasta. Poredak predstavlja pravilnik koga donosi alfa jedinka i koga se svi u "čoporu" pridržavaju. Dakle, ukoliko je pas kod nekog trećeg lica na dresuri, pas će se prikloniti pravilima koja su mu tamo nametnuta. Međutim po prestanku dresure, pas se vraća svom starom porodičnom poretku. Vraća se atmosferi u kojoj ne postoji niko vredan zbog koga bi on korigovao svoje ponašanje. Sve se vraća na staro.

Ima jedan dobar primer koji sve ovo dobro ilustruje:

U odeljenju imamo decu koja pokazuju totalno drugačija ponašanja u zavisnosti poretka koji im profesori nameću. Dete koje na času fizike ponaša primerno, pokazuje dijametralno drugačiji karakter na času biologije gde se gađa kredom, ne prati nastavu i ne mari da bude izbačeno sa čaša. Dakle isto dete, međutim nivo autoriteta kojim barataju ta dva profesora se bitno razlikuje.

Još jedan dobar primer sa decom u vrtiću. U vrtiću deca znatno manje pokušavaju da nameću svoje želje već se prilagođavaju ponuđenom. Probajte da napravite spanać, i da taj isti spanać ponudite detetu kući i da mu ga ponudite u vrtiću. Znatno su veće šanse da će ga pojesti u vrtiću. 

Naravno, direktan rad trenera sa psom a da mu nije vlasnik može doneti ogromne rezultate u određenim oblastima. Priprema pasa izložbu, sportske discipline, rad sa službenim psima, rad sa psom za vođenje slepih, rad sa lovačkim psima itd. Ovo su sve primeri pripreme pasa direktno od strane profesionalaca. Pripremanje njihovog nastupa podrazumeva višegodišnje iskustvo profesionalca gde ljubav i velika želja njihovog vlasnika nisu dovoljni činioci.

Možemo zaključiti: niti će dete biti vaspitano u vrtiću, niti će pas ostati izdresiran od strane trenera. Oni će samo pokazivati nova ponašanja sve dok je to potrebno i opet se vraćati svom izvornom kućnom ponašanju. Dakle na nama je da se i mi uključimo u pravljenju konstantne atmosfere koja će uticati da željeno ponašanje psa postane i njegov krajnji model za ponašanje.