Kada nam štene stignemo u stan, sklanjamo tepihe, učimo ga na pelenu i posle njegovih 5 meseci izbacujemo pelenu i vršenje nužde totalno selimo napolje.

Jedan od najčešćih izazova svakog vlasnika jeste kako zaustaviti vršenje nužde po stanu.

Pas vrši nuždu po stanu iz više razloga:

Faza 1 – Štene je suviše mlado (2-3.5 meseci) “period bebe u pelenama”

Naš zadatak je da odmah počnemo sa učenjem pozicije gde bi pas trebalo da vrši nuždu. Obzirom da nam je štene suviše mlado (2-3.5 meseca), ono ne kontroliše svoje potrebe i vršiće nuždu na mestima gde se zadesilo. Naš zadatak je da ga blago opomenemo da je to pogrešno mesto i da ga odvedemo na pelenu ili dozvoljenu poziciju gde ćemo mu objasniti da je to pravo mesto. Kada se kaže „blago opomenemo“, trudimo se da prilikom opominjanja ne probudimo strah kod šteneta – jer to može uzrokovati frustraciju i nejasnoću kod psa. Takođe, kako bi malo asistirali psu u celom procesu, možete pelenom dodaknuti mokraću kako bi ga potencijalno i mirisom usmerili na pravu poziciju za mokrenje. Najvažniji momenat u ovoj vežbi je da ga na kraju dobro nagradite kada je pogodio poziciju.

Faza 2 – Zna gde treba, ali neće (3.5 – 5 meseci) “zašto bih na pelenu, kad mogu gde hoću”

Kada smo pravilno prošli period učenja sa blagom opomenom i kada ste sigurni da pas zna šta od njega tražite, možete preći na sledeću fazu gde prelazimo na fazu zabrane. Trudimo se da načinimo dovoljnu neprijatnost za psa (pljesnemo rukama, glasnije viknemo, ili ga prstom bocnemo u rebarnom predelu) kako bi momentalno prestao da vrši nuždu, i vodimo ga do pozicije gde ćemo momentalno postati blagi i odobravajući za psa. Ovakvim nastupom želimo da postignemo jednostavno razmišljanje kod psa – da mu je jedino prijatno kada vrši nuždu tamo gde smo to mi pokazali. Naravno da nećemo samo priređivati neprijatnosti već itekako psa nagraditi kada to uradi dobro.

Faza 3 – Pas je dominantan i obeležava teritoriju (posle 5,6 meseci) “niko mi ništa ne može, ovde ja obeležavam” 

Ukoliko su naše mere preblage, trebali bi do njihovih 5 meseci im možemo progledati kroz prste, međutim ako se vršenje nužde nastavi – to znači da nismo imali dovoljno vremena i pažnje za trening, ili kao krajnji zaključak psa – naše mere i mi, nisu mu dali dovoljan razlog da bi to ponašanje promenio. Kada ovako pas zaključi, više nismo u treningu ponašanja psa, već bi trebali da poradimo na našem nastupu i autoritetu. Prvi korak ka tome jeste da pojačamo upotrebu kaveza. Pas je obavezno u kavezu kada mu ne možemo pratiti ponašanje, a takođe kavez možemo koristiti kao kaznenu meru kada je izvršio nuždu tamo gde ne treba. Direktno iz kaveza ga vodimo napolje i nagrađujemo kada izvrši nuždu napolju. Ovakvim postupanjem želimo da objasnimo psu da će njegov životni komfor isključivo zavisiti od njegovog ponašanja. Ovakva pojava je najčešće prisutna kod mužjaka pripadnika sitnih rasa. Njihovim šarmom i pojavom nas razoružaju da na kraju ne nastupimo dovoljno kako bi oni to ipak prestali. Ovakav scenario će najčešće dovesti do kastracije psa, jer kada pas zaključi da nismo dovoljan autoritet, malo toga kasnije možemo preduzeti.

Kratke smernice:

  • Da bi ste psa bilo šta učili, morate zadobiti njegovo poverenje i poštovanje. Ljubav, igra, pažnja, vaspitanje su stavke koje bi trebali dati kako bi od psa nešto zahtevali.
  • Kada psa učimo ne bi trebali da budemo ljuti i razočarani, već da razumemo njegovo ponašanje koje želimo da iskorenimo, tj. nismo ljuti, nego psa učimo – tako nastupamo. Svaka naša ljutnja može biti njihov razlog za teranje inata.
  • Preporuka je da u fazi učenja sklonite tepihe.
  • Pelenu treba da bude prelazni period (do 5-6 meseci psa), a krajnji cilj da pas vrši nuždu napolju.
  • Neke rase imaju više talenta za pelenu, to su uglavnom psi iz grupe za razonodu. Oni imaju već usađene manire genetski – jer uglavnom borave u stanovima.
  • Može vam se dešavati da se vratite iz dvočasovne šetnje i da štene tek onda vrši nuždu po povratku kući. Ovo štenci rade kada se još uvek ne osećaju sigurnim da svoj trag ostave napolju. U ovom slučaju bi trebali da produžite šetnju, ili da odete na jednodnevni pik-nik kako bi pas probio led.
  • Ako zabranjujemo a pas ne reaguje, pojačati intezitet zabrane (jači pljesak rukama, glasnije viknuti, jače ga bocnuti) – cilj je da prestane. Ako naš intezitet zabrane nije dovoljan, pojačati upotrebu kaveza u treningu.
  • Pas uglavnom vrši nuždu posle spavanja ili obroka. To je period kada treba da smo spremni za naše reagovanje i učenje.
  • Ukoliko pas stalno promašuje pelenu, možete pelenu ostavljati na terasi ili u kupatilu. Po vršenju nužde psa puštamo iz ograničenja. Cilj je da nauči da će mu njegov pristanak na naše uslove povećati životni komfor.
  • Ne morate stalno reagovati na vreme, možete psa i retroaktivno kazniti, odvedete ga do mesta „zločina“ i blago ga kaznite ponavaljajući mu gde je pravo mesto za nuždu (ovo ne radite u fazi 1).
  • Sklanjajte vodu posle 19h.
  • Dešavaće vam se da pas hoće da piški na pelenu ali je nužda br. 2 izvan pelene. U ovom slučaju trenirajte istim principom koji vas je doveo da pas piški na pelenu. Ukoliko ne ide, budite strpljivi…ionako će brzo stasati da vršenje nužde apsolutno bude napolju, a i tepisi su sklonjeni pa i nije neka šteta.