Koliko je zaista potrebna dresura?

dresura pasa Jul 11, 2022

Često se dovodi u pitanje potreba dresure manjih pasa. Bilo da si vlasnik velikog ili malog psa, apsolutno istu odgovornost snosiš prilikom njegovog vođenja. Manji psi pokazuju veću zavisnost od svog vlasnika, jer im je u sukobu sa velikim psom život znatno više ugrožen. Takođe, u velikom broju slučajava, inicijatori sukoba budu baš mali psi koji su pokazali znatno više samopouzdanja zbog prisustva svog vlasnika nego što bi mu realnost to dozvolila. S´toga kontrola ponašanja malog psa isto je potrebna kao i kontrola velikog.

Život sa psom može krenuti u dva pravca - nizbrdo i uzbrdo. Pravac direktno ti kao vlasnik određuješ. Jako bitna faza pre dresure jeste odabir psa. Prilikom odabira psa, preispitješ prvenstveno sopstveni životni stil, a onda, na bazi njega, odabiraš psa koji će se lagano tvom životnom stilu prilagoditi. Nećeš sigurno poljoprivrednim avionom ići u rat, niti ćeš borbenim avionom prskati komarce. Zato je odabir od velike važnosti. Kad već spominjemo avion, i kad smo već odabrali pravi - ajmo onda da naučimo i da ga vozimo. 

Dresura je formiranje navika psa u određenom vremenskom periodu (najbolje dok je pas štene), posle kojih te navike postaju model ponašanja. Dresurom se uče komande koje postaju rečnik za komunikaciju sa psom i gradi se naša prednost (autoritet) nad psom koji će direktno uticati na poslušnost psa.

Dresura se prvenstveno vrši u uslovima bez ometača za psa, a kasnije se komande ojačavaju uvođenjem ometača prilikom vežbanja poslušnosti. Svaki pas sa kojim se nije radilo prvenstveno će biti motivisan na nadražaje iz prirode (životinje i drugi psi), dok vlasnika stavlja na poslednje mesto u toj hijararhiji. Tvoj zadatak je da poslušnost psa dovedeš do tog nivoa da pas sluša bez obzira na stepen ometanja. Dobro izdresiran pas podrazumeva jedinku kojoj je vlasnik najzanimljiviji deo prirode. 

Dresura psa takođe podrazumeva i procenu karaktera tvog psa od strane profesionalca. Mnogo korisnih saveta možeš dobiti na tacni na bazi velikog iskustva trenera sa kojim sarađuješ. Na bazi toga dobićeš jasnu sliku o maksimumu tvog psa bez da samostalno to istražuješ. Zapamti ovo - nijedna dresura neće menjati prirodu tvog, već će uticati na njegovo ponašanje. Ako se tvoj pas rodio kao predominantna jedinka i ukoliko želi da se obračunava sa drugim psima - dresura mu taj poriv neće ubiti, Dresurom ćeš postići poslušnost i kontrolu nad takvim psom dok će njegova želja za obračunom i dalje biti prisutna. Takođe, ukoliko ti je pas "pobegulja", nalazi otvore i beži iz dvorišta, svaki trener će ti preporučiti da popraviš ogradu, jer je to sigurna investicija. Dakle dresurom se kreira poredak - tj. uslovi ponašanja koje uspostavlja vlasnik. U nedostatku tog poretka, pas se vraća svojoj izvornoj prirodi.

Sve u svemu, raspitaj se o prirodi psa koju želiš da neguješ, gde dresura neće raditi ništa radikalno već će se istaći kao fino brušenje tvog dragog kamena.